Kultur er et ord, der rummer mange ting.

beerandfood
Men dybest set handler det om, hvad vi i sær synes om, hvad vi kan beskæftige os med og hvad vi i sær hygger os med. Det har vi fokus på i Hugo’s kælder.

Det startede med sommerjazzen i gården. Senere rykkede vi den ned i kælderen om vinteren. Nu bruger vi tirsdagene på pubquiz og fællessangaftener med livlige drikkeviser.

Søndag er en hygge eftermiddag med ild i pejsen, så kig ind i Hugo’s kælder efter en gåtur i byen. Det er kultur med oplevelser og en rigtig god stemning..

 

Hold øje med arrangementer her på hjemmesiden og på Facebook – Klik her

 

 

Hugos historie:
Skønt Køge i dag er en driftig og levende by, findes der næppe en anden sjællandsk by der er mere hyggelig end Køge.

Selv den dag i dag hvor Køge er en moderne by med moderne butikker og facader har man alligevel formået at bibeholde det gamle præg og når man går gennem de gamle gader i det indre er det ikke de moderne butiksfacader der virker dominerende. Dominerende er derimod de gamle bindingsværksbygninger hvoraf en dateres så langt tilbage som til 1520.

Køge opstod i 1200 tallet på en flad kystslette mellem åsen og åen under tiden med det store sildeeventyr i Øresund. Køges beliggenhed var særdeles velegnet til landing af de mange sild og blev hurtigt en vigtig handelsplads specielt for handelen med de Nordtyske byer i Østersøen. Flere steder finder man da også spor efter tysk påvirkning.

Omkring år 1600 var Køge midtpunkt for en stor korneksport og handlede da specielt med Holland. En del af kornet blev dog omsat på stedet i form af en stor ølproduktion af høj kvalitet.

I 1800 tallet rejste Køge sig atter efter nogen depression under svenskekrigene. Havnen i åens munding blev udbygget og handelen blomstrede atter op.

Den megen handel krævede lagerbygninger og specielt ejendommene i Brogade indeholder gamle magasiner og lagerbygninger hvoraf flere er bevaret, men nogle er væk og nyt er gennem tiden bygget på de gamle fundamenter med de gamle kældre bevaret.

En af disse kældre huser Hugo’s, som er kendt viden om. Vinkælderen er indrettet i en middelalderkælder, som blev udgravet af Nationalmuseet og Køge Museums gravegruppe i første halvdel af 1960’rne. Et medlem af gravegruppen opdagede, at der bag cement- og pudslag gemte sig munkestensmurværk, som viste sig at stamme fra middelalderen.

kaelderen

Kælderen hører til de såkaldte “tilbagetrukne kældre”, som der kendes tre eksemplarer af i Køge. De øvrige er i gårdene til Brogade 5 og Nørregade 4. Disse kældre er placeret et stykke inde på grunden og hører sandsynligvis til en bebyggelsesform, der vedrører byens ældste periode.

Dateringen af middelalderkælderen er uvis, nok snarere i slutningen af 1300-årene end i begyndelsen. Sammen med det middelalderlige murværk – såkaldt munkeforbandt – ses en række karakteristiske nicher, afdækket med spærstik. Den øvre del af munkestensvæggene er i krydsforbandt og ser ud til at være påbygget i tiden omkring 1550-1600.

Den færdigrestaurerede kælder blev præsenteret for en indbudt kreds i oktober 1966, og to år senere lod gårdens ejer, købmand Hugo Jørgensen kælderen indrette til en vinstue, Hugos Vinkælder. Også under forhuset er der en kælder mellem porten og nordgavlen, men den er yngre end vinkælderen, idet den stammer fra renæssancen.

Under 2. Verdenskrig var denne kælder indrettet som beskyttelsesrum, og den vandt sågar førstepræmie i en konkurrence om byens bedste beskyttelsesrum. Det var udstyret med behagelige stole, tæppe på gulvet og et nødtoilet i en særskilt afdeling.

Efter krigen lod købmand Hugo Jørgensen en kirkemaler dekorere murene og loftet med kalkmalerier i middelalderstil, men deres unge alder afsløres af, at der på loftet med gotiske bogstaver står “Danmarks ældste købmandsbutik”. Det kunne man næppe vide så tidligt!

En hyggelig tur i byen…

På Hugo´s kan du nu købe 1/2 meter øl.

Så kan du for kun 100 kr. smage 5 forskellige fadøl á 10cl, efter eget valg, fra alle haner !

Når man nu er en tur i byen, hvad så med en kaffetår og et stykke af vores dejlige æblekage med kanel…

Bestil kaffe med kage & ægte flødeskum til kun 35 kr..